zorgtoeslag stopzetten

Heel veel mensen in ons land ontvangen zorgtoeslag, maar wat als u plotseling veel meer gaat verdienen of weggaat uit Nederland? Dit zijn twee willekeurige redenen die ervoor zorgen dat u in sommige gevallen geen recht meer heeft op zorgtoeslag. Uw zorgtoeslag stopzetten is niet moeilijk, maar moet natuurlijk wel even gebeuren.

De zorgtoeslag stopzetten
Kiest u ervoor om uw zorgtoeslag stop te zetten, dan is de volgende stap heel gemakkelijk. Het enige dat u namelijk moet doen is doorgeven aan de Belastingdienst Toeslagen dat u geen zorgtoeslag meer wilt ontvangen. Als u dit doorgeeft, kunt u aangeven of u de zorgtoeslag per direct wil laten vervallen of ervoor kiezen om de stop met terugwerkende kracht in te laten gaan. In dit laatste geval moet u wel het teveel ontvangen bedrag terug gaan betalen.

Meer gaan verdienen?
Veel mensen denken dat ze geen recht meer hebben op zorgtoeslag zodra ze meer gaan verdienen. Vervolgens kiezen zij voor hun zorgtoeslag stopzetten. Juist als u meer gaat verdienen is het raadzaam om te kiezen voor het doorgeven van een wijziging in uw inkomen. Het is namelijk heel goed mogelijk dat u nog wel recht heeft op zorgtoeslag, maar dat het bedrag iets lager komt te liggen. Zet dus niet te snel uw zorgtoeslagen stop, want wie weet is het helemaal niet nodig.

Wijzigen van de zorgtoeslag
Soms is het stopzetten van de zorgtoeslag dus niet nodig, maar moet u alleen wat wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst. Wijzigingen in uw persoonlijke situatie die invloed hebben op de zorgtoeslag zijn onder andere uw inkomen, het inkomen van uw toeslagpartner, uw woonsituatie en uw burgerlijke staat. De zorgtoeslag wordt elk jaar opnieuw berekend, maar het is belangrijk om wijzigingen tijdig door te geven zodat u uiteindelijk niet te veel of te weinig toeslag ontvangt.